tirsdag, december 25, 2007

Historisk julemad

I Alle tiders historie på P1 har jeg lige hørt om gamle dages juletraditioner. Det var ikke kedeligt!

Tilrettelæggeren Dorthe Chakravarty var på besøg hos middelalderarkæologen og madeksperten Bi Skaarup på Nordfalster, der fortalte, at julemaden ikke har ændret sig ret meget i de sidste 1000 år. Dog har små ændringer fundet vej, og gamle opskrifter kan være med til at skabe lidt fornyelse på julebordet. Risalamande kan man læse om helt tilbage i 1703 i Anne Wigants kogebog.

Hvis du vil læse mere om julemadens historie og have opskrifter er der masser af information Bi Skaarups hjemmeside. Her er opskrifter fra vikingetiden, middelalderen, renæssenceopskrifter og opskrifter fra Christian IX´s tid.

Bi Skaarup har udgivet flere bøger om mad fra tidligere tider lige som Else-Marie Boyhus, den mest kendte specialist på området. De er begge medlemmer af Det Danske Gastronomiske Akademi.